Cryptolaemus  de tuinplanten site voor bijzondere tuinplanten

Winkelwagen

Bio plagenbestrijding

<< Vorige - Volgende >>


Cryptolaemus - system 25


Larven tegen wolluis (komen per taxipost)

Artikelcode: CHRYPTO25Cryptolaemus - system  25
Cryptolaemus tegen wolluis
De wolluis wordt aangepakt met Cryptolaemus, een Australisch roofkevertje van ca. 4 mm groot. 
De vrouwelijke kevers leggen per dag ongeveer 10 eitjes, waardoor na een tijd witte larven verschijnen. Deze larven kunnen  13 mm lang worden en zijn bedekt met witte wasachtige aanhangsels waardoor ze in zeer jong stadium op de wolluis lijken. De kever en hun jonge larven eten liefst eieren en jonge larven van de wolluis. Grotere larven hebben alle stadia op het menu staan. De larven zijn de belangrijkste wolluis-opruimers.
Voor een goede ei-afleg en ontwikkeling van de larven is een temperatuur van 22 tot 25° C nodig en een hoge luchtvochtigheid (dagelijks planten besproeien). Cryptolaemus kan derhalve enkel binnenshuis of in serres gebruikt worden. Bij een temperatuur lager dan 16°C gaat het kevertje in rust (diapauze). Temperaturen boven 33°C sturen het zoekgedrag van de kever danig in de war. De aanwezigheid van mieren in het gewas heeft een nadelig effect op de werking van Cryptolaemus. De mieren zijn gek op de honingdauw van de wolluizen en beschermen hen daarom tegen de wolluispredator. 
Zet Cryptolaemus in vanaf het moment dat de eerste wolluizen voorkomen. De aantallen hangen af van de omvang van de wolluisaantasting. Meestal zet men 2 à 3 volwassen kevers per m² uit. Zet de kevertjes in bij wolluishaarden. Draai de stop van het flesje open en strooi hen op de aangetaste planten. Het uitzetten in de serre of binnenshuis gebeurt best 's avonds.
De wollige bloedluis die je veel op buitenplanten aantreft, wordt vaak verward met de wolluis.  De wollige bloedluis wordt niet bestreden met Cryptolaemus maar met Chrysopa.
Verkrijgbaar : per 25 st
Cryptolaemus volwassen 

Wolluis
Wolluizen kunnen een belangrijke plaag vormen op verschillende planten. Vooral op CactusFicusScheffleraPassifloraCodiaeumOleander en diverse soorten palmen worden ze vaak aangetroffen. Ook op tomaat en druiven kunnen wolluizen voorkomen. 
De belangrijkste is de citruswolluis (Planococcus citri) die vooral op sierplanten voorkomt. Verder kennen we verschillende Pseudococcus-soorten waarvan Pseudococcus affinis ook op tomaat kan voorkomen. De luizen zijn bedekt met een witte wasachtige afscheiding. 
Een vrouwtje kan 300 tot 500 eitjes afzetten in een eizak. Na de eiafzetting, die 5 tot 10 dagen kan duren, sterft het vrouwtje. De jonge luizen, die het meest beweeglijk zijn, verspreiden zich en zoeken een ideaal plaatsje om sap te kunnen onttrekken aan de plant. Voor het volwassen stadium wordt bereikt, doorloopt de wolluis 3 larvestadia. De levenscyclus is sterk afhankelijk van de temperatuur: 90 dagen bij 18°C en 30 dagen bij 30°C. 
De vrouwelijke wolluizen hebben een wit-donzige wasafscheiding op het lichaam. Zowel de larven als de volwassen insekten zuigen plantesappen; de overtollige suikers worden uitgescheiden. Hierop kan de zwarte roetdauwschimmel groeien. Vooral bij siersplanten kan dit een serieus probleem zijn.
Wolluis 
Verwante produkten
Cryptolaemus tegen wolluis 
euro 37.70

Aantal